Видове суши


Видове суши

Има стотици видове суши, но някои от тях са световноизвестни. Във всеки един град в България може да намерите ресторант, който предлага този нетрадиционен за нашата култура деликатес.

Основни съставки за суши

Суши ориз - бял, късозърнест. Добавят му се различни подправки при неговото сваряване - оризов оцет, захар, сол, комбу (вид водорасло), саке или оризово вино. Той не трябва да е много лепкав, нито много сух.



Кори Нори - вид пресовани водорасли

Риба, морски дарове и/или зеленчуци.



Основни видове суши


Маки суши - най-известния вид. Представлява обвит суши ориз от кори нори с плънка от сурова или пушена риба, морски деликаси и/или зеленчуци.

Оши суши - при него се пресова маринован ориз в специален съд и върху него се поставя рибата, след което се нарязва на парчета.

Нигири - най-старият вид суши. Той е може би и най-лесен за направата, тъй като се изисква с ръка да се оформи топче ориз и върху него да се постави морския дар или рибата.

Сашими - сервира се сурова или маринована риба. Не се поднася ориз, а финно се аранжира и се яде на малки хапки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар