Видове суши
Има стотици видове суши, но някои от тях са световноизвестни. Във всеки един град в България може да намерите ресторант, който предлага този нетрадиционен за нашата култура деликатес.Основни съставки за суши
Суши ориз - бял, късозърнест. Добавят му се различни подправки при неговото сваряване - оризов оцет, захар, сол, комбу (вид водорасло), саке или оризово вино. Той не трябва да е много лепкав, нито много сух.
Кори Нори - вид пресовани водорасли
Риба, морски дарове и/или зеленчуци.
Основни видове суши
Маки суши - най-известния вид. Представлява обвит суши ориз от кори нори с плънка от сурова или пушена риба, морски деликаси и/или зеленчуци.
Оши суши - при него се пресова маринован ориз в специален съд и върху него се поставя рибата, след което се нарязва на парчета.
Нигири - най-старият вид суши. Той е може би и най-лесен за направата, тъй като се изисква с ръка да се оформи топче ориз и върху него да се постави морския дар или рибата.
Сашими - сервира се сурова или маринована риба. Не се поднася ориз, а финно се аранжира и се яде на малки хапки.
Няма коментари:
Публикуване на коментар