Как се сервира суши?!


Как да сервираме суши?!

Сушито се сервира според японски тиртип - на дървен поднос. Според естетиката на ресторанта готвачът може да декорира сушито по целия поднос, така че да придаде еститиката и настроението на едно истински кулинарно изживяване. Към ястието се поднася соев сос, уасаби паста или японски джинджифил, т.нар. Гари. Задължително се поднасят, така че да не допират до сушито, а сосът се поднася в отделна купичка.



Как се яде суши?

Традиционно суши се яде с дървени пръчки. Прието е преди да хапнете парче суши да го потопите в соевия сос или да го намажете с уасаби паста. Грешка, която може да допуснете тук е да потапяте сушито от страната с ориза, а не от плънката. Това не трябва да се прави, защото е възможно самият ориз да се разпадне и да останат малки зрънча в купичката.

Има и видове суши, които са ядат с ръце. Един от тях е Нагири-зуши. Дори на официални вечери е прието да се яде с ръце, но се избягва неговото сервиране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар